In orasul Tirgu Bujor, cu satele componente Moscu si Umbraresti, institutia scolara este relativ tanara, fiind cuprinsa intre 35 de ani si 144 de ani de existenta institutionala din istoria invatamantului romanesc.
Primele scoli s-au infiintat imediat dupa aplicarea „Legii Instructiunii Publice” din 25 decembrie 1864, respectiv in anul 1867, ca „scoli de model” ale statului, atat in Umbraresti cat si in Moscu. La inceput au functionat in spatii inchiriate, iar ceva mai tarziu s-au construit primele institutii scolare tip Spiru Haret, in anul 1905, pentru clasele I – IV, atat in Umbraresti cat si in Moscu. Dupa 1948 scolile de aici vor functiona cu clasele I – VII, construindu-se aici scoli noi, cu cate cinci sali de clasa – invatamantul primar avea program dimineata iar invatamantul gimnazial, dupa-amiaza.
Desi in aceste scoli procesul de invatamant cel putin la clasele I – IV se putea desfasura in conditii foarte bune, scolile trecand printr-un proces de reabilitare totala, prin aplicarea masurilor de reforma de dupa 2006 – inclusiv aplicarea Legii nr. 31/2011 s-a hotarat comasarea mai intai apoi desfiintarea acestor scoli. In prezent localul scolilor din Moscu si Umbraresti au primit alte destinatii iar elevii au fost preluati de Grupul Scolar „Eremia Grigorescu” si Scoala Gimnaziala „Grigore Hagiu” din Tg. Bujor.
Invatamantul prescolar in Tirgu Bujor s-a infiintat in anul 1919 si a functionat in sedii inchiriate. Prima constructie ridicata pentru invatamantul prescolar a fost „Gradinita cu orar prelungit” – actuala Gradinita nr. 1 „Floare de bujor”, data in folosinta in anul 1974. A urmat darea in folosinta a Gradinitei din satul Moscu in anul 2001 si Gradinita nr. 2 „Casuta Piticilor”, construita in anii 2008 – 2009. In cele 10 grupe de prescolari in anul scolar 2011 – 2012 invata peste 250 de copii, educatoarele fiind titulare pe post.
In Tirgu Bujor evolutia institutiei scolii este mentionata in anul 1870, prin „Scoala de baieti” ce functiona in satul Golasei si „Scoala de fete”. In data de 9 decembrie 1893, Ministrul Instructiunii si Cultelor, hotaraste prin Ordinul 13.353/1893, fuziunea celor doua scoli (de fete si de baieti) intr-o singura scoala care se va numi „Scoala Primara Mixta de Stat” – Tg. Bujor si care va functiona pentru inceput intr-un local inchiriat. Prin donatia terenului, materialelor de constructie si mobilier scolar, facuta de marele proprietar al mosiei Golasei, Lascar Catargiu (1823 – 1899), fost Prim Ministru al Romaniei, in Tg. Bujor se va ridica intre anii 1894 – 1895, prima scoala tip Spiru Haret, cu clasele I – IV (constructie care dainuie si in prezent, urmare a reparatiilor generale si a programului de reabilitare scolara intreprinse de Primaria orasului Tg. Bujor de-a lungul timpului). Ceva mai tarziu, in anul 1948, scoala va functiona cu clasele I – VII, apoi, dupa 1965 va functiona cu clasele I – VIII; si tot aici vor functiona primele clase de liceu ale „Scolii Medii Mixte” Tg. Bujor, incepand cu anul 1956. In anul 1996 Scoala Gimnaziala nr. 1 „Lascar Catargiu” si-a serbat centenarul.
Scoala Gimnaziala nr. 2 „Grigore Hagiu” s-a infiintat in anul 1976, este cea mai mare scoala cu clasele I – VIII din oras, are local propriu cu parter si etaj si incalzire centrala. Dispune de o sala de sport – constructie noua, realizata prin Programul Guvernului Adrian Nastase (2000 – 2004) si a fost data in folosinta in anul 2004. La Scoala Gimnaziala „Grigore Hagiu” invata aproximativ 400 de elevi in clasele I – VIII, cu invatatori titulari pe post si profesori calificati.
Grupul Scolar „Eremia Grigorescu” a fost infiintat in anul 1956, numindu-se „Scoala Medie Mixta” cu clasele VIII – XI; dupa anul 1965 s-a trecut la invatamantul cuprins intre clasele IX – XII si a XIII-a (seral). La inceput a functionat in localul Scolii Generale nr. 1, apoi, prin ridicarea propriului local in anul 1959, va functiona in Tirg. Ceva mai tarziu, in anul scolar 1965/1966 s-a construit cel de-al doilea sediu pentru clasele liceale, gimnaziale si primare, care exista si in prezent. Liceul Tg. Bujor a cunoscut mai multe transformari, in functie de legislatia de pana in anul 1989 si de dupa aceasta data, fiind cu clase de constructii, agricole, matematica – fizica, mecanica, hortiviticole, socio-umane, etc, in functie de orientarea economica a tarii dar si a judetului Galati. In Grupul Scolar „Eremia Grigorescu” invata peste 800 de elevi in clasele I – XII si XIII seral. In anul 2006, Grupul Scolar „Eremia Grigorescu” si-a serbat semicentenarul.