Muzeul de istorie si etnografie (1976)
A fost infiintat in anul 1976 ca Punct Muzeistic la Moscu, pentru ca in 1985 sa fie transferat la Targu Bujor. A fost infiintat de Victoria Giurgiu, profesor de istorie. in cele doua sali ale muzeului sunt expuse: o colectie de 45 icoane, dintre care cea mai pretioasa fiind una cu folie de aur, care dateaza din secolul al XVIII-lea; o carte religioasa din 1785; o colectie numismatica care cuprinde 2000 de monezi, dintre care una datand din 1541; un zapis din 1848. Deasemenea, se gasesc numeroase piese etnografice: vartelnita, melitoiul, sistarul, darmoiul, donita, costume nationale si covoare.
Un moment important s-a consumat la inceputul anului 2003. Primarul Stefan Arfire a propus Consiliului local ca spatiul expozitional al muzeului sa fie extins incat sa se regaseasca, pe langa istoria comunitatii si istoria celor doua mari personalitati locale: generalul-erou Eremia Grigorescu si poetul Grigore Hagiu. Astfel ca, dupa efectuarea reparatiilor generale si a curateniei, muzeul si-a extins spatiul expozitional cu inca doua camere, ocupand intreaga cladire. Pe langa cele doua camere de etnografie s-au inaugurat in data de 27 septembrie 2003, „Sala Poetului Grigore Hagiu”, iar la data de 28 noiembrie 2003 „Sala Generalului Eremia Grigorescu”.
„Sala poetului Grigore Hagiu”, inaugurata asadar la 27 septembrie 2003, era un omagiu adus de comunitate celor 70 de ani de la nasterea poetului la care au participat peste 30 de scriitori, poeti, artisti plastici din Galati, Braila, Bucuresti, Ploiesti, Vrancea. Prezenta numeroasa demonstra importanta momentului pentru comunitate, astfel muzeul deschidea o fereastra pentru iubitorii de literatura. in sfarsit Grigore Hagiu, poetul, avea o camera a lui, un loc al lui in oras, unde sa-si primeasca prietenii, iar iubitorii de poezie isi puteau da intalnire cu spiritul lui „Grigore cel Bun”, „Grigore de toamna” sau „Grigore de septembrie”, asa cum il numesc fratii sai scriitorii, care anual vin la Tg.Bujor. Vin aici pentru ca in locul sau de bastina se desfasoara in 27 septembrie a fiecarui an „Festivalul National de Poezie Grigore Hagiu”, fiind organizat sub egida: „Societatii Scriitorilor C.Negri”, Revista „Porto-Franco”, Biblioteca „V.A.Urechia”, Primaria Tg.Bujor si Primaria Galati.
„Sala Grigore Hagiu” a fost amenajata prin bunavointa doamnei Gina Hagiu, sora poetului, muzeul primind o serie de obiecte care au apartinut poetului.
„Sala Generalului Eremia Grigorescu” s-a inaugurat la 28 noiembrie 2003, moment prilejuit de implinirea a 140 de ani (1863-2003) de la nasterea generalului-erou de la Marasesti. Aici au fost expuse fotografii, documente, harti, medalii, carti, baionete, gamele, casti, iar pe peretele exterior al muzeului a fost montata o placa de marmura cu urmatorul continut: „140 de ani de la nasterea generalului Eremia Grigorescu-1863-2003”.
Inaugurarea salii si dezvelirea placii au fost oficiate de primarul stefan Arfire in prezenta Contraamiral de Flotila(r), Traian Anderzon, presedinte al Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, Filiala Galati, Toma Munteanu, prim-vicepresedinte al Filialei jud.Galati a Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor”, a subunitatii militare „Eremia Grigorescu”, personalitati locale, cadre didactice, elevi și parinti.
Salile repezentand etnografia au primit o noua organizare care reprezinta o „camera taraneasca” de la sfarsitul sec. al XIX-lea cu pat pe capre, unelte specifice tesutului, cicarice, vartelnite, melitoi, lazi de zestre si a doua camera reprezentand mestesugurile locale: oierit, vinarit, plugarit, morarit, rotarit, costume nationale etc.
Monumente si cladiri istorice:
Monumentul Eroilor cazuti pentru intregirea neamului 1916 – 1918
Monumentul a fost inaltat pe panta domoala a Dealului Jirului, intre anii 1921-1922. Pe frontispiciu a fost daltuit in piatra omagiul: „Pentru vesnica amintire eroilor din comuna Tg. Bujor cazuti pentru patrie in razboiul de intregirea neamului 1916-1918” si pentru a le intari nemurirea s-a continuat cu textul: „Ridicat in 1921-1922, ca semn de preamarire a jertfei lor din partea celor recunoscatori”. In timpul regimului comunist, a fost distrus de pe monument simbolul vitejiei romanesti, Vulturul; la 13 iunie 2002, pe coloana de forma prismatica inalta de 10 m, in varf, a fost amplasata emblema-simbol: Vulturul cu Cruce in cioc. Pe doua placi de bronz montate la baza coloanei din granit simbolizand infinitul, sunt inscrise 156 de nume, de la general la soldat, toti cei 156 de eroi apartinand comunitatii bujorene.
Monumentul Eroilor – Umbraresti
Monumentul a fost ridicat in anul 1988, iar numele eroilor scrise pe momunent au fost gasite in documente de catre invatatorul Bute Gheorghe, sublocotenent in rezerva . Pe „Monumentul Eroilor” din satul Umbraresti sunt trecute numele eroilor cazuti in razboiul din anii 1941-1945.
Acad. Fanus Neagu si
Prof Univ Dr Coriolan Paunescu
in vizita la Tirgu Bujor
Monumentul Eroilor – Moscu
„Monumentul Eroilor” din satul Moscu se afla amplasat in curtea bisericii „Sfintii Voievozi” si a fost dezvelit la 13 iunie 2002 de „Ziua Eroilor”. Pe monument sunt trecute alaturi de numele eroilor cazuti in Razboiul de Independenta, Primul Razboi Mondial, Al doilea Razboi Mondial, si numele ostasilor eroi cazuti in Revolutia Romana din 1989.
Statuia generalului Eremia Grigorescu
Bustul monumental reprezentandu-l pe generalul Eremia Grigorescu se inalta in parcul din centrul localitatii si este opera sculptorului galatean Enea Nicolae. A fost dezvelit la 17 septembrie 1977. Bustul este asezat pe un piedestal paralelipipedic masiv, din beton, care are o inaltime de 1,85 m, este realizat in maniera clasica, din piatra alba, inalt de 1 m. Pe frontispiciul piedestalului este incrustat: „Eremia Grigorescu”.
Institutii de cultura :
Casa de cultura Tirgu Bujor
Biblioteca oraseneasca „Grigore Hagiu”
Muzeul de Istorie si Etnografie
Camin Cultural satul Moscu
Camin Cultural satul Umbraresti